Min väg från muslim till ateist

Jag heter Emran, är 20 år och kommer från Afghanistan. I tre delar ska jag berätta om hur jag lämnade islam och blev ateist.  


Del 1: Jag valde inte att bli muslim

Jag föddes som ateist, eftersom alla är det när de föds. Ett nyfött barn kan inte ha någon tro. Det var mina föräldrar och samhället som tvingade mig att bli muslim. Under min uppväxt fanns ingenting annat än islam. Jag blev muslim utan att kunna välja. Om jag hade vuxit upp i Indien kanske jag hade blivit hindu. I Saudiarabien hade jag blivit sunnimuslim. Men jag föddes i Afghanistan och växte upp i Iran. Därför blev jag shiamuslim.

Kanske är det svårt för en svensk att förstå. Sverige är ett fritt land och man kan välja vad man vill tro på. Men i Iran är det som om man lever i en värld där det bara finns en enda färg. Allt är svart: människorna, platserna, språket och kulturen. Islam är överallt. Hur ska man då kunna tänka på ett annat sätt?

Det första som händer när ett barn föds är att föräldrarna läser det muslimska böneutropet i barnets öra. Efter det fortsätter samhället att ge samma budskap hela tiden, varje dag: ”Du är muslim och islam är det enda rätta.” Under hela min uppväxt var det självklart att jag skulle bli muslim. Alla människor jag träffade var det. Alla tankar som fanns omkring mig var muslimska tankar. De blev mina tankar också.

Jag bodde i en stad som heter Qom. Den är en helig stad för shiamuslimer. I skolan fick jag lära mig suror från Koranen utantill. Om vi inte kunde dem slog läraren oss. Det hände mig flera gånger. Vi läste Koranen på arabiska och jag förstod ingenting. Nu i efterhand kan jag säga att jag inte visste någonting om islam. Men det insåg jag inte då.

Jag hade fått lära mig att Allah skulle straffa den som inte var en god muslim. Då väntade helvetet. Jag var rädd för att hamna där. Min mamma pratade om paradiset också. Hon sa att livet på jorden kommer att ta slut, men inte paradiset eller helvetet. Jag var liten men tänkte att det inte kunde stämma. Allt som har en början måste ha ett slut. Det var första gången jag tänkte att islam var konstigt. Det var mitt allra första tvivel.

När jag tvivlade kände jag mig som en dålig muslim. Ändå blev jag arg om någon annan kritiserade islam. Jag gick med i en grupp på Facebook där folk diskuterade islam. De lade upp skämtbilder på Mohammed och förolämpade honom och imamerna, som är viktiga för shiamuslimer. Jag blev jättearg! Jag svor och kallade de andra för kafir, som betyder otrogen. De andra sa till mig att jag inte visste något om islam och uppmanade mig att lära mig mer. Men till slut kastade de ut mig ur gruppen för att jag var så otrevlig.

Samhället hade format mig till muslim och det var en del av min identitet. Alla som såg mig såg en muslim. Men inom mig fanns tvivel. Det fanns saker som verkade konstiga i islam. Jag såg religiösa människor som var skenheliga. Mullor som inte kunde svara på mina frågor. Jag börjat ifrågasätta att det fanns en gud. Men eftersom islam var det enda sättet att se på värden trodde jag att det var mig det var fel på. Jag trodde att mina tankar var syndiga.

Det var inte förrän jag lämnade Iran som jag förstod att det fanns fler färger än svart.

Emran Mohammedi Nikzad


Del 2: Mina tvivel växer

Efter mitt första tvivel kom fler. Jag var fortfarande ett barn och mitt liv i Iran var väldigt svårt. Folk sa att man blev straffad för sina synder. Mitt liv var värre än ett straff. Barndomen var den värsta tiden i mitt liv. Vilken synd hade jag begått när jag var 3 år och min pappa dog? Eller när jag var 12 år och blev utkastad på gatan av min styvfar? När jag måste börja arbeta för att försörja min mamma? När jag blev inlåst och slagen av polisen, bara för att jag kom från Afghanistan?

Enligt islam straffar gud människorna både i den här världen och i nästa värld. Men barn är oskyldiga. Så vad hade jag gjort för synd? Det var inte jag som valde mitt liv. Varför gav gud mig ett liv för att straffa mig för det? Jag kunde inte förstå det. Det var ologiskt. Varför skulle jag bli straffad när samhället behandlade mig illa? ”Om det är sant att det finns en gud är det jag som ska straffa honom”, tänkte jag.

Min mamma och jag var hemlösa och levde på gatan några månader. Jag försökte sälja saker för att kunna köpa mat och överleva. Men vakterna och poliserna stoppade mig. De tog mina saker och låste in mig. Det hände många gånger och till sist var jag tvungen att stjäla det min mamma och jag behövde. Enligt Koranen ska man hugga av tjuvarnas händer. Jag vet inte om de gör det med barn, men det är i alla fall vad lagen i Iran säger. Kanske hade de huggit av mina händer om jag hade hamnat i fängelse. Men varför skulle jag straffas? Jag blev en tjuv för att överleva. Jag hade inte något annat alternativ. Min mamma sov på gatan utanför en toalett. Jag var tvungen att försörja henne. Skulle jag straffas för det? Jag var 12 år och kunde inte förstå hur guden tänkte. Sharialagar är inte bara orättvisa, de är läskiga.

En annan sak som påverkade mig var att min mamma var sjuk. Jag hade bett till gud att hon skulle bli bättre. Jag gick till den stora moskén i Jamkaran där vi bodde. Där finns en brunn där man kan lämna meddelande till den tolfte imamen. Jag brukade skriva böner om att min mamma skulle bli frisk. Men hon blev sämre. Jag förstod inte varför Allah inte lyssnade på mig och började tänka att det kanske inte fanns någon gud.

Ytterligare en sak som fick mina tvivel att växa var gruppen på Facebook där folk diskuterade islam. En dag läste jag en sura från Koranen som var översatt till persiska. Det stod att man ska attackera de som är otrogna, kafir. Jag litade inte på det jag läste utan gick till en mulla och frågade.

– Är det rätt? Ska man göra så här? Kan du förklara?

– Ja, så skulle man göra på Mohammeds tid, men det gäller inte i vår tid, sa han.

– Var står det att gud bara menade Mohammeds tid? frågade jag.

Mullan kunde inte övertyga mig. Jag ville diskutera mer med honom, men vågade inte. Jag visste att jag skulle få problem.  Det var dödsstraff på otrogna i Iran. Vid den här tiden var jag fortfarande muslim. Man släpper inte sin religion så lätt. Men inuti mig växte en känsla av att jag inte kunde andas i samhället. Det var en känsla av att jag inte fick finnas i Iran. Till sist hatade jag allt och alla. Det var tungt att andas. På riktigt. Det enda jag ville ha var frihet.

Att lämna Iran var det viktigaste steget för att kunna lämna islam och leva som en fri människa. Nu när jag tänker tillbaka på samhället som jag växte upp i får jag en bild av människorna där. Alla gick samma väg, de följde det som religionen sa. Det var ingen konst, det var ett tråkigt liv. Man måste lämna den vägen som alla går på och tänka på sitt eget sätt. På gatan blev jag tvungen att klara mig utan hjälp. Kanske var det då jag lärde mig att tänka själv.

Jag var 17 år när jag lämnade Iran. Min mamma grät och bad mig att stanna, men jag kunde inte. Det var svårt att lämna henne och min lillebror, men jag hade inget val.

Första gången jag såg frihet var i Turkiet. Där såg jag ett samhälle där det både fanns religiösa människor och fria människor. Det fanns kvinnor med och utan hijab. Männen gick i shorts, vilket var förbjudet i Iran. Det fanns alkohol som var haram. Jag undrade hur det kunde vara så. Hur passade islam och frihet ihop?

Det tog ett tag innan jag hittade svaret. Men nu vet jag att islam och frihet inte går ihop. För mig har det varit en lång process att lämna islam. Jag lämnade samtidigt en del av min identitet. Den tredje delen av min berättelse kommer att handla om hur jag hittade min nya identitet.

 

Emran Mohammedi Nikzad